Lopen voor lucht
Image default
Zorg

Waar komt een burn-out vandaan?

Iedereen kan een burn-out krijgen, sommige zelfs twee keer. Een burn-out krijg je niet zomaar, dit heeft met een aantal zaken te maken zoals: je omstandigheden, persoonlijkheid, genen, omgeving en je normen en waarden. Het is dus niet zo dat je door alleen te veel werken een burn-out krijgt. Een combinatie van een aantal stressfactoren zorgt ervoor dat je last van een burn-out kunt krijgen.

Hoe ontstaat een burn-out?

Een burn-out krijg je niet zomaar. Je krijgt dit door een lange periode je lichaam te belasten. Je werkt op je reserves, hierdoor kan je lichaam niet herstellen. Je lichaam kan op verschillende manieren overbelast worden: fysiek, mentaal, psychisch en immunologisch (door een ziekte).

We hebben een aantal oorzaken van een burn-out verzamelt. Er geldt natuurlijk voor iedereen een andere situatie. Verschillende oorzaken voor een burn-out zijn:

–        Onzekerheid. Onzeker zijn en twijfelen aan jezelf zorgt ervoor dat het gevoel krijgt dat je altijd beter moet zijn en nooit genoeg bent.

–        Faalangst. Altijd maar angst hebben dat je iets niet goed doet kost teveel energie.

–        Te veel moeten. Je kan geen grenzen aangeven. Je moet immers niets.

–        Omgeving. Door het niet te kunnen presteren van de gegeven druk van omgeving of het accepteren van het anders zijn dan jouw omgeving.

–        Uit handen geven. Door niets uit handen te geven krijg je steeds meer op je bord. Je bent bang dat het niet goed of snel genoeg gebeurd.

–        Antidepressiva. Dit middel helpt je om een depressie of angstgevoelens op te lossen. Gebruik dit alleen als het niet anders meer kan, lees altijd de bijsluiter.

–        Privé. Geen ontspanning in de privé omgeving. De basis om te herstellen ligt thuis.

–        Posttraumatische stress. Wanneer er in het verleden iets ergs is gebeurd wat nog je bij je draagt. Ga hiervoor naar professionele hulp.

Dit zijn een aantal factoren waardoor je in een burn-out terecht kan komen. Raadpleeg altijd een huisarts als je merkt dat je last krijgt van symptomen van een burn-out.

Voorkomen is beter dan genezen

Wil je krachtig uit je burn-out komen, dan is het ontdekken van de oorzaak noodzakelijk. Door te weten wat de oorzaak van je burn-out is kan je effectiever herstellen. Zo weet je vaak wat je moet doen om eraf te komen. Herken jij jezelf in deze factoren? Twijfel je of je een burn-out hebt? Neem even een break en ga langs je huisarts. Bekijk wat tips bij Ruud Meulenberg zijn voor jouw stressfactoren zo voorkom je een burn-out. Voorkomen is altijd beter dan genezen.