Lopen voor lucht
Image default
Sport

Verschillende soorten karper onderlijnen

De meest voorkomende manier om op karper te vissen, is het statisch vissen. Met het statisch vissen, worden de hengels op een vissteun gelegd. Op deze vissteun worden beetmelders gemonteerd, die registreren als er vislijn door de beetmelder heengetrokken wordt. Dit betekend meestal een aanbeet. Maar wat zit er aan het einde van de vislijn? Met welke montage wordt uiteindelijk getracht een karper te haken? Hier zijn verschillende soorten systemen bedacht. In dit artikelen worden enkele bekende en veel gebruikte soorten onderlijnen beschreven. Hopelijk geeft dit een beeld als je zoekt naar visspullen bij de hengelsport winkel.

De in-line lood montage

Bij deze montage wordt gevist met een stuk lood als werpgewicht, waarbij de vislijn door het lood heen gaat. Het voordeel van deze montage is dat het lood op het zwaarste tuk wordt belast als de onderlijn strak wordt gezwommen. De kans op een goede inhaking is hierbij dan ook meestal goed. Echter op een zachte bodem kan deze montage juist tegen je werken. Doordat de onderlijn direct uit het lood wordt vastgezet, wordt een deel of zelfs de hele onderlijn in een zachte bodem getrokken. De kans op een goede inhaking is dan veel kleiner geworden.

Helikopter rig 

Bij de helikopter rig wordt de onderlijn niet onder het lood gehangen, maar wordt juist boven het lood gemonteerd op de leader. De onderlijn kan hierbij als een helikopter ronddraaien om de leader. Een groot voordeel van deze montage, is dat de onderlijn juist op de bodem of waterplanten kan blijven liggen.

Zig-rig

Anders dan voorgaande rigs, is deze rig bedoeld om het haakaas boven de bodem aan te bieden. Tot zelfs aan het oppervlakte. Dit kan erg effectief zijn als de karper voornamelijk hoog zwemt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de warme maanden van het jaar, maar ook tijdens de winter kan de karper veel mid-water hangen. 

https://www.sportvisgigant.nl/