Lopen voor lucht
Image default
Tuin en buitenleven

Vacature groen

Lijkt het je leuk om te solliciteren op een vacature groen? Dat begrijpen we goed, want het is zeer aantrekkelijk om in het groen te werken. Het is in de eerste plaats zeer rustgevend werk. Veel mensen kampen tegenwoordig met stress vanwege de jachtige maatschappij. Een baantje in het groen reduceert stress. Daarnaast is het ook zeer afwisselend werk en er zijn nog meer voordelen waar je aan kunt denken. Uiteraard zijn er meer mensen die willen solliciteren op een vacature groen. Hoe zorg jij dat je opvalt? In deze tekst geven we enkele tips, zodat je een succesvol sollicitatiegesprek tegemoet gaat.

 

De allereerste indruk

Het is misschien niet iets waar je meteen bewust van bent, maar uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de allereerste indruk zeer belangrijk is. Dit is de indruk die het langst bij mensen blijft hangen. Het kost daarnaast heel veel moeite om een negatieve eerste indruk later weer positief te krijgen. Daarom is het van belang om veel aandacht aan de eerste paar seconden te besteden. Je maakt een goede eerste indruk door een ferme handdruk te geven. Hiermee toon je namelijk aan dat je zelfverzekerd bent. Een slappe handdruk associëren mensen al snel met onzekerheid of onverschilligheid.

Daarnaast is een goede mimiek ook van belang. Vergeet niet om een glimlach op te zetten en kijk de recruiter tijdens de ontmoeting ook goed in de ogen. Wanneer je deze handelingen combineert met goede kleding, dan weet je zeker dat de eerste indruk wel goed zit!

 

Een goede voorbereiding

Je weet tijdens het gesprek nooit precies wat ze je gaan vragen, maar uiteraard kun je dit vooraf al wel een beetje inschatten. In de vacature groen heb je ongetwijfeld verschillende functie-eisen voorbij zien komen. Meestal stellen ze gerichte vragen op basis van die eisen. Het is dan ook geen slecht idee om je alvast voor te bereiden op eventuele vragen. Tijdens het gesprek kom je dan beter uit de verf. Ook zit je dan lekkerder in je vel en dit is terug te zien aan je lichaamshouding.

 

Het belang van authentiek zijn

Veel mensen leren bij cursussen om tijdens de sollicitatie het beste van jezelf naar voren te brengen. Uiteraard is dit een belangrijk uitgangspunt, maar veel mensen denken dan dat ze enkel de positieve aspecten van zichzelf moeten benoemen. Het is echter ook verstandig om wat negatieve punten naar voren te brengen. Hiermee kom je authentiek over en het geeft blijk van een zelfkritisch vermogen.