Lopen voor lucht
Image default
Onderwijs

Hoe werkt een studiekeuzetraject?

Hoewel de meesten alleen de juiste studie kunnen kiezen hebben sommigen een steuntje in de rug nodig om de juiste keuze te maken. En het is ook compleet begrijpelijk dat sommigen studiekeuzeadviesnodig hebben om de juiste keuze te maken. Beginnen aan een studie is een grote stap in je leven, en daarom is het belangrijk dat je de juiste keuze maakt. Tijdens een opleiding stoppen is een optie, maar dit is vaak duur en het leidt tot veel verspilde tijd. Een studiekeuzetraject volgen zorgt ervoor dat je meteen de juiste keuze kan maken. 

  1. Wat is een studiekeuzetraject 

Een studiekeuzetraject is een traject waarin je samen met een persoonlijke coach op zoek gaat naar jezelf om zo tot de beste studiekeuze te komen. De trajecten bestaan voor alle niveaus en voor alle soorten opleidingen. De trajecten werken niet met de eindeloze testjes die je waarschijnlijk al op school gekregen hebt. Niemand past namelijk binnen de hokjes waar die testen hun deelnemers in proberen te plaatsen. Elk mens is uniek. 

  1. Het eerste deel: wie ben jij? 

Een studiekeuzetraject begint altijd met uitvinden wij jij bent. Na de kennismaking zal de studiekeuzecoach samen met jou op zoek gaan naar wie je bent, wat je wilt, en wat je kunt. Dit zijn namelijk de drie pijlers waar je jouw studiekeuze op zal baseren, en daarom is het belangrijk dat je al aan het begin het antwoord op deze drie vragen weet. Want wat voor keuze je in het leven ook maakt: alles draait uiteindelijk om deze vragen. 

  1. En dan: de studies 

Nu je weet wie je echt bent is het tijd om samen met jouw coach op zoek te gaan naar de beste studie voor jou. Jullie gaan samen op zoek naar de overloop tussen jou, je wensen, je vaardigheden, je motivaties, en natuurlijk de studies. Er zijn een heleboel verschillende studies, dus samen zullen jullie een aantal conceptkeuzes maken. Deze conceptkeuzes zorgen ervoor dat je al een beetje een idee hebt wat de mogelijkheden zijn. 

  1. En nu de echte keuze 

Je kan uiteindelijk maar één echte keuze maken. Samen met de coach van studiekeuze Amsterdamkijk je nog eens kritisch naar alle conceptkeuzes: welk van deze keuzes zouden de juiste kunnen zijn, en welke zijn het toch net niet? Door te ontdekken wat jou tot de conceptkeuzes heeft aangetrokken kan je uitvinden welke studie uiteindelijk het beste bij jou past, en met dit advies onder de arm kan je in september met een goed gevoel aan je studie beginnen. 

https://septemberadvies.nl/studiekeuze/