Lopen voor lucht
Image default
Dienstverlening

Overbelasting aan je meterkast voorkomen doe je met deze tips

Kortsluiting, stroomstoringen en overbelasting bij ze allemaal heb je last van geen stroom. Kortsluitingen en stroomstoringen ken je nu wel maar hoe zit dat dan met overbelasting? Alles over overbelasting wordt hieronder uitgelegd.

Wat is overbelasting

Apparaten die aangesloten zijn op stopcontacten die verbruiken natuurlijk stroom, deze stroom komt vanuit de meterkast natuurlijk. In de meterkast vind je de groepenkast, als stroom in de meterkast komt wordt dit doorgegeven aan de groepenkast. De groepenkast geeft dit weer door aan de groepen en de groepen aan alle apparaten. Stroom is enorm krachtig en elektra onderdelen ook erg fragiel. Een groep kan dus ook niet alle stroom aan die in de groepenkast terecht komt. Als er niet zoveel apparaten zijn aangesloten achter een groep dan heeft deze groep ook niet heel veel stroom nodig maar als er veel of te veel apparaten zijn aangesloten dan heeft deze groep enorm veel stroom nodig. Omdat een groep niet heel veel stroom kan hebben en op dat moment wel nodig heeft dan raakt deze overbelast.

Overbelasting voorkomen doe je zo

Als er te veel apparaten zijn aangesloten achter één groep dan kan er dus overbelasting optreden, maar hoe voorkom je dit dan? Het antwoord is eigenlijk best simpel, niet zoveel apparaten aansluiten. Dit wil je hoogstwaarschijnlijk zelf niet omdat je deze apparaten wel nodig hebt, maar het is wel nodig om de hoge spanning van de groepen af te halen. Een extra groep aanleggen is dan ook een uitstekende optie, achter deze groep kan je dan nog heel veel apparaten aansluiten. Dit is ook een reden waarom je twee keuken groepen hebt en waarschijnlijk ook in de badkamer twee aparte groepen. Overbelasting voorkomen is dus eigenlijk heel makkelijk als je de hoge spanning van de groepen afhaalt.