Lopen voor lucht
Image default
Dienstverlening

Bipolaire Depressie – Beschrijving, Diagnose En Behandeling

Bipolaire depressie, zoals de naam zegt, is een periodieke afwisseling in het gedrag van een person. Dit wordt gekarakteriseerd door twee extreme gemoedstoestanden: manie en depressie. Een persoon kan een manische periode hebben – een intens hoogte gevoel, opgetogen, onkwetsbaar en ongelimiteerde energie. Dit wordt meestal gevolgd door een periode van wanhoop, duisternis en hopeloosheid wat allemaal karakteristieken van depressie zijn. De intense wisselingen tussen hoogtes en laagtes kunnen zo kort als enkele dagen tot over een periode van enkele jaren. De depressieve periodes zijn vaak langer dan de manische periodes. 

Er wordt gezegd dat veel creatieve personen bipolaire stoornis hebben. Het wordt gezegd dat het hoogtegevoel en de motivatie die ze hadden tijdens de manische periodes verantwoordelijk zijn voor het produceren van de meest unieke en creatieve output. De schilder Van Gogh is één van de bekendste voorbeelden. Een ander voorbeeld is Robert Schumann, een componist uit de 19de eeuw wiens composities aantonen dat hij vooral bezig was tijdens manische periodes.

Symptomen kunnen van persoon tot persoon verschillen. De manische periodes van een persoon kunnen minder extreem zijn dan anderen, hetzelfde geldt voor de depressieve periodes. Zelfs mentale gezondheidsexperts hebben problemen met het vaststellen ervan. Sommigen kunnen zelfs manische en depressieve episodes op hetzelfde moment krijgen! Bipolaire stoornis is dan onderverdeeld in types afhankelijk van het aantal manische periodes. Toch kunnen de definitieve lijnen tussen soorten onduidelijk zijn. 

Om bipolaire stoornis vast te stellen, moet men de hierboven genoemde afwisseling tussendepressie en manie ervaren, vast te stellen door familie, vrienden en diegenen waarmee de persoon een goed contact heeft. De symptomen moeten gecontroleerd worden door een psychiater, of een klinische psycholoog voor iemand het vertrouwen heeft om een correcte diagnose te stellen met bipolaire stoornis en de juiste behandeling te krijgen.

Als het onbehandeld blijft, kan bipolaire stoornis een sterke negatieve impact hebben op de persoon die deze ziekte heeft. Je hebt de juiste motivatie en positieve gedachten nodig om te weten dat ook al is bipolaire stoornis een levenslange ziekte, het kan nog steeds onder controle gehouden worden.

Veel mensen met bipolaire stoornis hebben nuttige en creatieve levens gehad. Behandeling gaat van psychotherapie, ondersteuning door een beende, cognitieve gedragstherapie en informatie over de psyche. Het is vaak een combinatie van therapie, geneesmiddel en ondersteuning om bipolaire stoornis efficiënt onder controle te rijgen. Ook een verandering van levensstijl, zoals meer sport en gezond eten, kunnen erg efficiënt zijn.

Psychologen groep in Maastricht

https://www.depsycholoog.nl/maastricht/