Lopen voor lucht
Image default
Gezondheid

Hoe ga je om met overprikkeling?

Overprikkeling kan echt vervelend zijn. Je kunt je zo overstuur, gestrest en moe voelen. Maar waarom word je zo geprikkeld? Het kan zijn dat je gevoelig bent voor prikkels, zoals harde geluiden, fel licht, drukke plaatsen of zelfs sterke geuren. Deze prikkels kunnen je zenuwstelsel overbelasten en ervoor zorgen dat je je overprikkeld voelt. Het is belangrijk om te begrijpen welke prikkels jou beïnvloeden en hoe je erop kunt reageren. Samen met een HSP coach Utrecht ga jij kijken naar wat de prikkels zijn voor jou en hoe je ermee omgaat. Het omgaan met overprikkeling kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak en ondersteuning kun je leren hoe je beter voor jezelf kunt zorgen en je welzijn kunt verbeteren. 

Vermijden van prikkels 

Een manier om met overprikkeling om te gaan, is door prikkels te vermijden of te verminderen. Als je bijvoorbeeld weet dat drukke plekken je overweldigen, kun je proberen rustigere locaties op te zoeken. Je kunt ook oordopjes of een koptelefoon dragen om geluiden te dempen. Daarnaast is het belangrijk om voldoende rust en ontspanning te krijgen. Neem regelmatig pauzes, doe activiteiten die je kalmeren, zoals wandelen in de natuur of lezen, en zorg voor een goede nachtrust.  

 

Als je op vakantie gaat en je wilt prikkels vermijden, zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Kies bijvoorbeeld voor een rustige bestemming, weg van drukke toeristische plekken. Verken natuurlijke omgevingen waar je kunt genieten van rust en stilte. Daarnaast kun je ook je accommodatie zorgvuldig selecteren. Kies voor een rustig hotel, een afgelegen vakantiehuisje of zelfs kamperen in de natuur. Door bewust te kiezen voor een rustige omgeving, kun je jezelf de ruimte geven om te ontspannen en prikkels te verminderen. 

Samen kijken naar een oplossing 

Soms kan het ook nuttig zijn om hulp te zoeken bij iemand die ervaring heeft met overprikkeling, zoals een HSP coach Amsterdam. Een HSP-coach begrijpt wat je doormaakt en kan je helpen bij het omgaan met overprikkeling. Ze kunnen je technieken en strategieën aanreiken om prikkels te reguleren, je emoties te beheersen en je te helpen bij het vinden van balans. Het kan fijn zijn om met iemand te praten die begrijpt wat je meemaakt en je ondersteunt tijdens dit proces. Onthoud dat iedereen anders is en dat wat voor de ene persoon werkt, mogelijk niet voor jou werkt. Het is belangrijk om jezelf goed te leren kennen en te ontdekken wat het beste voor jou werkt bij het omgaan met overprikkeling.  

https://coloryourlifecoaching.nl/hsp-coaching/