Lopen voor lucht
Image default
Winkelen

Aminozuren voor sporters: Waarom het voor jouw optimale prestatie van vitaal belang is

Sporters zijn op zoek naar de optimale balans voor het bereiken van de beste prestaties. De rol van voeding hiervoor is enorm belangrijk, maar niet alleen de samenstelling van de voeding is van belang. Vaak komt hier ook de toevoeging van extra supplementen bij kijken, waaronder aminozuren. In dit artikel leggen we uit wat aminozuren precies zijn en waarom elke sporter er een moet kiezen.

Wat zijn aminozuren?

Aminozuren zijn een belangrijke bouwsteen voor proteïne. Proteïne heeft een basisfunctie in het lichaam, zoals de productie van hormonen, neurotransmitters en andere eiwitten. Aminozuren bestaan uit koolstof, waterstof, zuurstof en stikstof. Er bestaan in totaal 21 verschillende aminozuren. Ons lichaam is van nature in staat om al deze aminozuren aan te maken. Hiervan kunnen ons lichaam 11 van deze aminozuren zelf produceren, waardoor de overige 10 aminozuren alleen uit de voeding gehaald kunnen worden. Deze worden ook wel essentiële aminozuren genoemd en bepalen dus mede de kwaliteit van onze proteïne.

Waarom is het voor sporters belangrijk?

Bij het beoefenen van fysieke activiteiten verbruiken sporters veel energie en calorien. Hierdoor kan een langere inspanning veel sporenelementen en aminozuren kosten. Bovendien kunnen sporters door het vele trainen vanwege vermoeidheid niet altijd de optimale hoeveelheid proteïne uit voeding halen. Door het gebruik van extra supplementen kunnen sporters hun extra behoeftes aan voedingsstoffen optimaal dekken. Met name een goed verzorgde toevoeging van aminozuren is hierbij cruciaal.

5 redenen waarom jij als sporter een aminozuur moet kiezen

1. Stimulatie van het uithoudingsvermogen en krachtoverdracht
Aminozuren maintenen de optimale hoeveelheid ATP, wat een belangrijk energie-ondersteunend molecuul is in het lichaam. Hierdoor blijft je uithoudingsvermogen in optimale staat en blijft de krachtoverdracht in de spieren op het vlakke niveau.

2. Versterking van de proteïnebalans
Aminozuren zijn een belangrijke bouwsteen van proteïne. Door extra supplementen aan te vullen kan je eiwitsynthese in het lichaam bevorderen. Dit bevordert de proteïnebalans en helpt om je spierweefsel te behouden.

3. Ontwikkeling van mooiere spieren
Omdat aminozuren met name de krachtoverdracht en eiwitsynthese bevorderen, zorgen ze ervoor dat je spieren mooier worden. Dit geld met name voor mensen die aan krachttraining doen.

4. Verlaagde vermoeidheid na het sporten
Aminozuren helpen om vermoeidheid en spierpijn te verlagen. Door het gebruik van aminozuren voorkomen en verminderen je de negatieve effecten van een verbeterde recuperatie.

5. Betere prestaties tijdens het sporten
Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van aminozuren de fysieke prestaties kan verbeteren. Tijdens een langere inspanning kunnen de fysieke prestaties met 15-20% verbeteren.

Wanneer je aminozuren mag gebruiken en hoe vaak?

Het gebruik van aminozuren is afhankelijk van je eigen behoeften en streefdoelen. Sporters gebruiken vaak korte koolzure aminozuren om hun energieniveau’s te ondersteunen. Als je hier gebruik van wilt maken is het aan te raden de hoeveelheid aminozuren in je voeding te verhogen en eventueel supplementen toe te voegen. Wanneer je extra aminozuren gebruikt, moet er rekening mee gehouden worden dat je je hoeveelheid eiwitten ook hierop moet aanpassen. Het aanvullen met extra aminozuren is het meest optimaal als je twee tot vier keer per dag een eiwitbron binnenkrijgt. Als je dit doet, moet je de kwaliteit van eiwitten en de juiste hoeveelheid aminozuren controleren.

Conclusie

Aminozuren zijn essentiële bouwstenen voor proteïne en bepalen mede de kwaliteit van deze eiwitten. Elke sporter moet een aminozuur kiezen om zo de optimale prestaties te behalen. Door het gebruik van aminozuren wordt je uithoudingsvermogen bevorderd, de proteïnebalans verbeterd, de spierontwikkeling bevorderd, wordt de vermoeidheid na het sporten verlaagd en de prestaties tijdens het sporten verbeterd. Zorg er wel voor dat je hierbij de.